Medicină – „SAHAJA YOGA ÎN LUPTA ÎMPOTRIVA CANCERULUI”

Profesorul Umesh C. Rai a publicat în februarie 1993 volumul „Medical Science Enlightened” [1] care evocă istoricul metodelor clasice de Yoga, apoi elaborarea Sahaja Yoga de către Shri Mataji.

În continuare se prezintă studiile efectuate în cadrul serviciului de neurofiziologie condus de prof. U. C. Rai la Delhi, precum și unele aspecte particulare ale diferitelor boli. Pornind de la datele publicate, ne propunem să abordăm aici ipotezele referitoare la maladia canceroasă.

Cancerul reprezintă una din principalele cauze de mortalitate în lume. Astfel, în Statele Unite, cancerul se situează pe locul al doilea, după bolile cardiovasculare, 25% din mortalitate fiind datorată cancerelor de plămân, sân sau colon [2].

Efecte psihosociale

Diagnosticul de cancer determină apariția a două probleme psihosociale importante: neputința și pierderea controlului asupra situației. Se creează astfel teama de separare, de abandon, de singurătate, de închidere în sine, de depresie.

Reacția familiei și a bolnavului însuși față de propria boală ar putea influența prognosticul.

Factori predispozanți

Factorii predispozanți, sau factorii de risc, ce variază în funcție de tipul de cancer, sunt numeroși: cităm aici tabagismul, poluarea (atmosferică, etc.), alimentația săracă în materii fibroase. Un factor pare a fi deosebit de important: este factorul psihologic.

La Conferința Holistică asupra sănătății, care a avut loc la Toronto în martie 1977, Carl Simonton spunea că la o ființă umană sănătoasă, sistemul imunitar recunoaște și distruge celulele canceroase (pe care orice organism le poate produce din timp în timp), dar pentru un motiv sau altul, dacă acest sistem slăbește, aceste celule atipice se pot înmulți și vor forma o tumoră [3]. Se știe astăzi că maladia canceroasă este însoțită de perturbarea funcțiilor imunitare.

Shri Mataji Nirmala Devi a arătat că aspectul central al chakrei Anahat controlează activitatea sistemului imunitar, care produce anticorpi. De asemenea, a explicat faptul că aspectul stâng al chakrei Swadhisthan reglează funcționarea splinei [4]. Perturbarea funcționării acestor chakre poate conduce la cancer.

După cum a subliniat Prof. U. C. Rai, geneza cancerului în diferite părți ale corpului depinde, de asemenea, de implicarea altor centre subtile (chakra), prin permutări și combinări între acestea [1]. Spre exemplu, atunci când persoana și-a deteriorat excesiv canalele laterale (nadi) stâng și drept, se produce activarea forțelor distructive ale celor unsprezece Rudra (Ekadesha Rudra); s-a constatat într-adevăr, că pacienții atinși de cancer avansat pot avea probleme de această natură [5].

Chakra Anahat centru – care îndeplinește la copil un rol foarte important pentru sănătatea sa viitoare – poate deveni blocată devenind o sursă de insecuritate (datorită lipsei de afecțiune din partea părinților, sau neînțelegerilor grave dintre aceștia). Blocarea Anahat centru poate duce la cancer de sân sau leucemie.

De altfel, originea cancerului este canalul stâng, astfel încât o persoană depresivă, introvertită, orientată spre canalul stâng, e susceptibilă a se îmbolnăvi de cancer [6].

În fine, stresul alterează sistemul imunitar și inhibă producerea hormonilor, devenind astfel un factor responsabil de creșterea producerii de celule anormale.

Practica Sahaja Yoga

Prin practicarea Sahaja Yoga, trezirea energiei Kundalini iluminează sistemul limbic, iar ființa umană intră într-o stare de supraconștiință, care o umple de bucurie, îi procură pacea interioară, îi conferă încredere și distruge teama. Această iluminare protejează.

După Prof. U. C. Rai, în această stare are loc o eliberare de neurotransmițători, care controlează sistemul imunitar, iar aceasta permite distrugerea virusurilor, a celulelor canceroase.

În Sahaja Yoga se cunosc destule cazuri de vindecare completă a cancerului [7] și altele în care supraviețuirea a crescut mult peste ceea ce stabilise prognosticul medical.

Este un fapt evident că gândurile, atitudinile, percepțiile noastre afectează sistemul imunitar și deci vindecarea. Există o relație strânsă între sistemul nervos central și sistemul imunitar.

Pe de altă parte, s-a demonstrat că în sistemul limbic, care este iluminat în timpul meditației, există concentrații ridicate de endorfine. Aceste endorfine activează sistemul imunitar, pentru a mări capacitatea celulelor de a ataca formațiile canceroase.

În starea de conștiință fără gânduri, se produce o creștere a cantității de endorfine [8]. Gândurile pozitive măresc activitatea celulelor naturale de apărare și procentul de anticorpi [9]. De altfel, Shri Mataji a arătat cu ocazia sărbătorii de Paște în 1993, că pentru a ieși de sub imperiul negativității, trebuie să avem gânduri pozitive.

Practicarea cu regularitate și în profunzime a meditației Sahaja Yoga, permite atingerea stării de conștiință fără gânduri și resimțirea brizei răcoroase în palme. Drept rezultat, se obține echilibrul interior și absența oricărei reacții la stresul exterior. Se evită astfel slăbirea sistemului imunitar și deci se realizează protecția împotriva bolii [1].

Încheiem articolul cu relatarea Lidiei Pearce din Africa de Sud:

„Mă întorceam din India (în Anglia) în iunie 1986, după o absență de patru ani, când mi-am găsit mama cu fața cenușie și cumplit de îmbătrânită. Mi-a povestit că medicul ei curant local și specialistul de la Cheltenham Hospital aveau motive puternice să presupună un cancer pulmonar.

Cineva i-a spus lui Shri Mataji că mama mea avea cancer. Ea a lucrat asupra sa. De asemenea, i-am dat și eu vibrații mamei mele.

Puțin mai târziu, mama s-a prezentat înspăimântată pentru biopsie la Oxford dar, prin harul lui Shri Mataji, nu mai exista nici urmă de cancer. Mama a amenințat că va da în judecată atât pe medicul local cât și pe specialistul de la Cheltenham Hospital, pentru a-i fi spus că are cancer. Totuși, dându-și seama că a fost vindecată de Shri Mataji, a renunțat la ideea de a le intenta proces medicilor”.

Bibliografie:


• [1] Rai Umesh C., Medical Science Enlightened. A New Insight into the Vibratory Awareness for Holistic Health Care, The Life Eternal Trust, Delhi, London, Sydney, Moscow 1993.
• [2] Harrison’s Principle of Internal Medicine. Prevention of Cancer, McGraw Hill Book Co., New York 1987, p.421.
• [3] Simonton Carl, The Search for Balance in Uncommon Wisdom by Fritjof Capra, Bantam Books 1989, p.173.
• [4] Shri Mataji Nirmala Devi, Sickness and its cure, lecture delivered at Jangpura, New Delhi on 9th Feb.1983.
• [5] Shri Mataji Nirmala Devi, Ekadesha Rudra, lecture delivered at New York City on 17th Sept.1983.
• [6] Rai Umesh C., Medical Benefits of Sahaja Yoga, its Role in Holistic Medicine and in the Treatment of Cancer, paper presented at the scientific meeting, Indian Medical Association, Hyderabad 27th Aug.1991.
• [7] Kulkarni, Sahaja Yoga Sadhna and Experiences, personal communication, 1990.
• [8] Samuel Michaels, Healing with the Mind’s Eye, Summet Books, New York 1990, p.54.

Bernadette Bonnefoi

Similar Posts