Dicționar – „CENTRELE DE ENERGIE”

În articolul din numărul anterior am amintit că liniile de forță – meridianele sau canalele (nadi) – leagă între ele o serie de centre ce reprezintă, de fapt, puternice acumulări nodale ale energiei Kundalini, și se caracterizează prin calități intrinseci specifice.

În yoga, aceste centre poartă denumirea de chakra, ceea ce în sanscrită se traduce prin „disc” sau „roată”, deoarece, în interiorul lor, energia are o mișcare de rotație bine precizată, în sens orar (sensul de rotație al acelor pe cadranul unui ceas), atunci când privim corpul uman din față (evident, când privim corpul din spate, sensul de rotație este invers).

Deși aceste centre nu se identifică cu elementele anatomice (la o disecție nu vom întâlni aceste canale și centre de energie așa cum se întâmplă, de exemplu, cu vasele sanguine, ori cu traseele nervoase), ne vom folosi de unele repere anatomice pentru a le putea poziționa cu aproximație.

În principal, chakrele sunt amplasate de-a lungul canalului Sushumna care, la rândul său corespunde parasimpaticului (măduvei din coloana vertebrală).

Ele se situează la nivelul unor plexuri nervoase (rețele de ganglioni nervoși), după cum urmează: Muladhara (plexul pelvic), Swadhisthan (plexul aortic), Nabhi (plexul solar), Anahath (plexul cardiac), Vishuddhi (plexul cervical), Agnya (chiasma optică, adică intersecția nervilor optici), Sahasrara (zona limbică a creierului).

Cât despre Kundalini, în stare inactivă, ea se află încolăcită – de trei ori și jumătate – în osul sacru, format din cinci vertebre sudate.

O altă zonă importantă este cea denumită „vid” ce corespunde cavității abdominale.

La nivelul fiecărei chakre se află sediul unor importante glande cu secreție internă: glandele sexuale (Muladhara), capsulele suprarenale (Swadhisthan), pancreasul (Nabhi), timusul (Anahath), epifiza și hipofiza (Agya), în timp ce Sahasrara, situată în centrul creierului la nivelul talamusului, îndeplinește un rol integrator.

Chakrele situate pe canalul central își au proiecțiile corespunzătoare pe canalele laterale, Ida și Pingala nadi.

Energia Kundalini acționează prin intermediul chakrelor controlând funcții și organe din corpul uman.

Muladhara controlează aparatul genital, prostata, funcția de reproducere, activitatea sexuală, excreția, reglează echilibrul fizic și pe cel psihic, permite orientarea în spațiu.

Swadhisthan este responsabil de intestine, stomac, pancreas, partea inferioară a ficatului, splină, tract urinar, uter, reglează digestia, gestația și tonusul.

Nabhi acționează asupra intestinelor, stomacului, pancreasului, părții superioare a ficatului, splinei și controlează nutriția, eliminarea toxinelor, asigurând sustenanța.

Vidul ce înglobează Swadhisthan și Nabhi, controlează viscerele ce corespund acestor două chakre.

Anahath: aspectul drept guvernează bătăile inimii, plămânii și sânii; aspectul central controlează producerea de anticorpi (prin intermediul timusului); aspectul stâng cordul și cele menționate pentru aspectul drept.

Vishuddhi acționează asupra celor implicate în comunicarea interumană: mișcarea ochilor și văzul, fața și mimica, urechile și auzul, nasul și mirosul, gâtul, gura, limba, corzile vocale și vorbirea, brațele, mâinile, poignet-urile și gestica, gleznele.

Agnya controlează văzul, auzul, intelectul.

Sahasrara coordonează ansamblul corpului subtil, integrând chakrele și canalele energetice.

Dr. C. Tudor

Similar Posts