Shri Mataji ne-a revelat, încă din anii ’70, că la nivel subtil, canalul central de energie, numit și Sushumna Nadi, reprezintă sistemul nervos parasimpatic.
Parasimpaticul relaxează. Când energia Kundalini urcă prin canalul central, ea intensifică activitatea parasimpaticului. Fenomenul nu a putut fi demonstrat concludent, întrucât până acum nu a existat posibilitatea de a cuantifica activitatea parasimpaticului cu acuratețe și veridicitate rezonabile.
În cuvintele lui Shri Mataji:
„Atât sistemul nervos simpatic cât şi sistemul nervos parasimpatic acţionează asupra plexurilor, dar în opoziţie unul cu celălalt. În timp ce parasimpaticul le relaxează, le decontractă, simpaticul epuizează energia plexurilor, contractându-le. Primul furnizează vitalitatea, celălalt o consumă. Breşa de la nivelul ombilicului există numai la nivelul sistemului nervos parasimpatic (canalul Sushumna), nu şi în cel simpatic. Ea este obstacolul care a sortit eşecului toate încercările şi toate eforturile noastre de a intra în parasimpatic.
Sistemul poate fi comparat cu trei scări, dintre care doar două ating solul, în timp ce cea din mijloc este suspendată în aer. Din acest motiv, ori de câte ori încercăm să ne ridicăm la un nivel superior de conştiinţă, noi ne deplasăm în domeniul simpaticului. Dacă ne îndreptăm spre aspectul părţii drepte, intrăm în activitate, ceea ce va continua să determine umflarea balonului ego-ului. Noi ne simţim atunci activi şi responsabili. Când această activitate depăşeşte limitele, asemenea unui arbore ale cărui rădăcini sunt inegal dezvoltate, individul se prăbuşeşte. Supraactivitatea sistemului nervos simpatic drept produce tensiune, insomnie şi, în cele din urmă, toate bolile mortale precum cancerul, care sunt cauzate de epuizarea energetică a plexurilor contractate la extrem. Antidotul constă în a face ca parasimpaticul să controleze partea dreaptă, contracarând efectele supraactivităţii. Atunci toate bolile şi efectele cauzate de această excesivă parte dreaptă sunt vindecate în mod automat.
Sistemul nervos simpatic stâng (libido) are puterea de a depozita tot ceea ce este mort în noi. El ne conectează la depozitele minţii subconştiente şi, de asemenea, la domeniul subconştientului colectiv (Bhootlok sau Paralok).”
Sahaja Yoga: O descoperire fără precedent, Shri Mataji Nirmala Devi, Editura WND, București 2009.
Institutul „Mahatma Gandhi Mission” de Științe Medicale din Mumbai a găzduit la 7 ianuarie 2010 o Conferință Internațională de Cardiologie.
Dr. Sandeep Rai, director de cercetare al „Centrului Sahaja Yoga de Cercetare și Sănătate” din Vashi, Mumbai, profesor asociat și șef al Departamentului Medical post universitar al Universității „Mahatma Gandhi Mission” (MGM) de Științe Medicale din Mumbai, s-a numărat între participanții la Conferință, alături de reputați profesori de cardiologie din America și distinși oameni de știință de la NIMHANS (Institutul Național de Sănătate Mintală și Neuroștiințe) Bangalore. Distinși cardiologi și peste 500 de medici din Mumbai au luat parte la eveniment, în calitate de gazde.Dr. T.R.Raju, Decan al Facultății de Științe Fundamentale din cadrul National Institute of Health & Research Centre, Bangalore, un reputat om de știință internațional, a vorbit despre terapia cu celule stem ca tratament în afecțiunile inimii.
Dr. Kaushik Patel, profesor de fiziologie cardiovasculară la Școala de Medicină a Universității Nebraska, SUA, s-a referit la controlul hipotalamusului asupra activității simpatice a inimii și la beneficiile controlului asupra sistemului simpatic în cazul afecțiunilor cardiace.
Dr. Irving H. Zuker, profesor și director al Centrului de Cercetare Cardiovasculară al UNMC (University of Nebraska Medical Center) și șef al Departamentului de Fiziologie Cardiovasculară și Biofizică al Universității Nebraska, s-a referit la efectele substanțelor neurochimice asupra receptorilor la nivelul inimii și al rinichilor.
Prof. Satya Prabha, distins om de știință indian, s-a referit la modularea activității inimii prin tehnicile yoga, asane și meditație Vipasana, precum și la efectele asupra inimii și calității somnului.
Sesiunea finală a conferinței a avut în atenție efectul dezvoltării conștiinței asupra funcțiilor cardiovasculare.
Dr. Sandeep Rai a prezentat studiul de cercetare asupra „Beneficiilor meditației Sahaja Yoga asupra afecțiunilor inimii”, în special asupra stresului și tensiunii arteriale. Cel mai semnificativ studiu prezentat de dr. Rai s-a referit la „Modificările de ritm cardiac”, studiu aflat în derulare la Centrul din Vashi. Pentru prima oară Dr. Sandeep Rai și echipa sa de la Centrul din Vashi și de la Departamentul de Fiziologie al Institutului MGM de Științe Medicale au putut demonstra că meditația Sahaja Yoga poate aduce în doar 5 minute o semnificativă creștere a activității parasimpatice.Ipoteza prezentată de Shri Mataji, potrivit căreia „când Kundalini este activată și urcă de-a lungul canalului central, parasimpaticul este activat”, a fost acum demonstrată științific. Avem acum posibilitatea de a ști dacă energia Kundalini este activată și dacă ea este activă, în orice practicant al meditației.
Studiul s-a dovedit a fi o importantă descoperire în lumea medicală, întrucât pentru prima oară se poate afirma fără rezerve că meditația Sahaja Yoga nu numai că ajută în reducerea hiperactivității simpaticului în situații de stress, relaxând indirect corpul, dar, mai important, stimulează direct sistemul parasimpatic, care reprezintă adevarata supapă de relaxare a organismului.
După expunerea studiului Dr. Sandeep Rai, Dr. Madhur Rai, medic principal la Centrul din Vashi, a condus o sesiune experimentală de activare a energiei Kundalini cu întregul auditoriu de peste 500 de medici din întreaga Indie și de peste hotare. Toți delegații au putut experimenta percepția vibratorie.
Profesorul Patel a ținut să viziteze Centrul de Cercetare Sahaja Yoga din Vashi, prilej cu care a fost lansat un proiect comun de cercetare cu Școala de Medicină a Universității Nebraska.
“The Times of India”, ediția Navi Mumbai din 21 ianuarie 2010, a acordat un generos spațiu evenimentului, subliniind importanța metodei Sahaja Yoga în prevenirea și tratamentul afecțiunilor inimii și a diabetului.