”FUNDAMENTALISM CONTRA SPIRITUALITATE”

Termenul de fundamentalism este o etichetă aplicată celor care urmează un ethos religios dogmatic, ce nu poate fi pus la îndoială.

Fundamentalismul a devenit, în vremea noastră de confuzie şi haos etic, un colac de salvare pentru cei care caută o călăuză strictă şi solidă în practica morală şi constituie una dintre marile tragedii ale societăţii moderne, discrepanţa sa faţă de adevărata spiritualitate devenind tot mai evidentă.

În India, spiritualitatea poartă numele de Yoga (de la sanskritul "a uni" comparabil cu termenul de "religie", de la latinescul "religare" - a reuni). Yoga este procesul de unire a tuturor aspectelor personalităţii - fizică, emoţională şi intelectuală - cu realitatea.

Fundamentalismul modern încearcă să mascheze intelectul întrebător cu reguli literale. Înţelegerea literaturii (ca şi a tuturor ciudăţeniilor artistice) necesită o minte deschisă, iar a pune întrebări nu înseamnă neapărat manifestarea unui dezacord cu literatura, ci are scopul dobândirii unei înţelegeri mai profunde.

Fundamentalismul reprezintă un proces de citire oarbă a Scripturilor, neglijarea afirmaţiilor mai subtile ale religiei şi admiterea numai a faptelor grosiere, care pot fi apreciate de înţelegerea fundamentalistă predominantă.

Spre deosebire de adevărata spiritualitate, fundamentalismul nu caută să-şi pună întrebări şi să-şi modifice înţelegerea şi paradigma obişnuită. Ideile propuse de fundamentalism sunt astfel identice adeseori cu cele obţinute ulterior din Scriptură.

Fundamentalismul e o religie de convenienţă şi o justificare scripturală a unor păreri preconcepute având drept rezultat adoptarea unei religii superficiale. El nu reprezintă o încercare autentică de exprimare a înţelesului adevărat al Scripturilor.

Ceea ce încearcă să realizeze adevărata spiritualitate este o sinteză firească a tuturor aspectelor naturii umane, în căutarea înţelepciunii reale, şi prin aceasta contrastează cu natura artificială a fundamentalismului.

 

Sita Nikesh

 

Related Articles