Medicină - ”SAHAJA YOGA ÎN LUPTA ÎMPOTRIVA CANCERULUI”

Profesorul Umesh C. Rai a publicat în februarie 1993 volumul "Medical Science Enlightened" [1] care evocă istoricul metodelor clasice de Yoga, apoi elaborarea Sahaja Yoga de către Shri Mataji.

În continuare se prezintă studiile efectuate în cadrul serviciului de neurofiziologie condus de prof. U. C. Rai la Delhi, precum şi unele aspecte particulare ale diferitelor boli. Pornind de la datele publicate, ne propunem să abordăm aici ipotezele referitoare la maladia canceroasă.

Cancerul reprezintă una din principalele cauze de mortalitate în lume. Astfel, în Statele Unite, cancerul se situează pe locul al doilea, după bolile cardiovasculare, 25% din mortalitate fiind datorată cancerelor de plămân, sân sau colon [2].

 

Efecte psihosociale

 

Diagnosticul de cancer determină apariţia a două probleme psihosociale importante: neputinţa şi pierderea controlului asupra situaţiei. Se creează astfel teama de separare, de abandon, de singurătate, de închidere în sine, de depresie.

Reacţia familiei şi a bolnavului însuşi faţă de propria boală ar putea influenţa prognosticul.

 

Factori predispozanţi

 

Factorii predispozanţi, sau factorii de risc, ce variază în funcţie de tipul de cancer, sunt numeroşi: cităm aici tabagismul, poluarea (atmosferică, etc.), alimentaţia săracă în materii fibroase. Un factor pare a fi deosebit de important: este factorul psihologic.

La Conferinţa Holistică asupra sănătăţii, care a avut loc la Toronto în martie 1977, Carl Simonton spunea că la o fiinţă umană sănătoasă, sistemul imunitar recunoaşte şi distruge celulele canceroase (pe care orice organism le poate produce din timp în timp), dar pentru un motiv sau altul, dacă acest sistem slăbeşte, aceste celule atipice se pot înmulţi şi vor forma o tumoră [3]. Se ştie astăzi că maladia canceroasă este însoţită de perturbarea funcţiilor imunitare.

Shri Mataji Nirmala Devi a arătat că aspectul central al chakrei Anahath controlează activitatea sistemului imunitar, care produce anticorpi. De asemenea, a explicat faptul că aspectul stâng al chakrei Swadisthan reglează funcţionarea splinei [4]. Perturbarea funcţionării acestor chakre poate conduce la cancer.

După cum a subliniat Prof. U. C. Rai, geneza cancerului în diferite părţi ale corpului depinde, de asemenea, de implicarea altor centre subtile (chakra), prin permutări şi combinări între acestea [1]. Spre exemplu, atunci când persoana şi-a deteriorat excesiv canalele laterale (nadi) stâng şi drept, se produce activarea forţelor distructive ale celor unsprezece Rudra (Ekadesha Rudra); s-a constatat într-adevăr, că pacienţii atinşi de cancer avansat pot avea probleme de această natură [5].

Chakra Anahath centru - care îndeplineşte la copil un rol foarte important pentru sănătatea sa viitoare - poate deveni blocată devenind o sursă de insecuritate (datorită lipsei de afecţiune din partea părinţilor, sau neînţelegerilor grave dintre aceştia). Blocarea Anahath centru poate duce la cancer de sân sau leucemie.

De altfel, originea cancerului este canalul stâng, astfel încât o persoană depresivă, introvertită, orientată spre canalul stâng, e susceptibilă a se îmbolnăvi de cancer [6].

În fine, stresul alterează sistemul imunitar şi inhibă producerea hormonilor, devenind astfel un factor responsabil de creşterea producerii de celule anormale.

 

Practica Sahaja Yoga

 

Prin practicarea Sahaja Yoga, trezirea energiei Kundalini iluminează sistemul limbic, iar fiinţa umană intră într-o stare de supraconştiinţă, care o umple de bucurie, îi procură pacea interioară, îi conferă încredere şi distruge teama. Această iluminare protejează.

După Prof. U. C. Rai, în această stare are loc o eliberare de neurotransmiţători, care controlează sistemul imunitar, iar aceasta permite distrugerea virusurilor, a celulelor canceroase.

În Sahaja Yoga se cunosc destule cazuri de vindecare completă a cancerului [7] şi altele în care supravieţuirea a crescut mult peste ceea ce stabilise prognosticul medical.

Este un fapt evident că gândurile, atitudinile, percepţiile noastre afectează sistemul imunitar şi deci vindecarea. Există o relaţie strânsă între sistemul nervos central şi sistemul imunitar.

Pe de altă parte, s-a demonstrat că în sistemul limbic, care este iluminat în timpul meditaţiei, există concentraţii ridicate de endorfine. Aceste endorfine activează sistemul imunitar, pentru a mări capacitatea celulelor de a ataca formaţiile canceroase.

În starea de conştiinţă fără gânduri, se produce o creştere a cantităţii de endorfine [8]. Gândurile pozitive măresc activitatea celulelor naturale de apărare şi procentul de anticorpi [9]. De altfel, Shri Mataji a arătat cu ocazia sărbătorii de paşte în 1993, că pentru a ieşi de sub imperiul negativităţii, trebuie să avem gânduri pozitive.

Practicarea cu regularitate şi în profunzime a meditaţiei Sahaja Yoga, permite atingerea stării de conştiinţă fără gânduri şi resimţirea brizei răcoroase în palme. Drept rezultat, se obţine echilibrul interior şi absenţa oricărei reacţii la stresul exterior. Se evită astfel slăbirea sistemului imunitar şi deci se realizează protecţia împotriva bolii [1].

 

Încheiem articolul cu relatarea Lidei Pearce din Africa de Sud:

"Mă întorceam din India (în Anglia) în iunie 1986, după o absenţă de patru ani, când mi-am găsit mama cu faţa cenuşie şi cumplit de îmbătrânită. Mi-a povestit că medicul ei curant local şi specialistul de la Cheltenham Hospital aveau motive puternice să presupună un cancer pulmonar.

Cineva i-a spus lui Shri Mataji că mama mea avea cancer. Ea a lucrat asupra sa. De asemenea, i-am dat şi eu vibraţii mamei mele.

Puţin mai târziu, mama s-a prezentat înspăimântată pentru biopsie la Oxford dar, prin harul lui Shri Mataji, nu mai exista nici urmă de cancer. Mama a ameninţat că va da în judecată atât pe medicul local cât şi pe specialistul de la Cheltenham Hospital, pentru a-i fi spus că are cancer. Totuşi, dându-şi seama că a fost vindecată de Shri Mataji, a renunţat la ideea de a le intenta proces medicilor".

 

Bibliografie:


[1] Rai Umesh C., Medical Science Enlightened. A New Insight into the Vibratory Awareness for Holistic Health Care, The Life Eternal Trust, Delhi, London, Sydney, Moscow 1993.
[2] Harrison's Principle of Internal Medicine. Prevention of Cancer, McGraw Hill Book Co., New York 1987, p.421.
[3] Simonton Carl, The Search for Balance in Uncommon Wisdom by Fritjof Capra, Bantam Books 1989, p.173.
[4] Shri Mataji Nirmala Devi, Sickness and its cure, lecture delivered at Jangpura, New Delhi on 9th Feb.1983.
[5] Shri Mataji Nirmala Devi, Ekadesha Rudra, lecture delivered at New York City on 17th Sept.1983.
[6] Rai Umesh C., Medical Benefits of Sahaja Yoga, its Role in Holistic Medicine and in the Treatment of Cancer, paper presented at the scientific meeting, Indian Medical Association, Hyderabad 27th Aug.1991.
[7] Kulkarni, Sahaja Yoga Sadhna and Experiences, personal communication, 1990.
[8] Samuel Michaels, Healing with the Mind's Eye, Summet Books, New York 1990, p.54.

 

Bernadette Bonnefoi

Related Articles