SHRI MATAJI - scurtă biografie

Shri Mataji Nirmala Devi - fondatoarea Sahaja Yoga este recunoscută drept una dintre cele mai marcante personalități spirituale ale tuturor timpurilor.

Shri Mataji s-a născut la 21 martie 1923, în statul indian Maharashtra, într-o familie creştină. Încă din copilărie era conştientă că posedă anumite puteri spirituale şi dorea să le pună la dispoziţia umanităţii.

Fiind copil, îşi petrecea vacanţele în ashramul lui Gandhi care o consulta îndeosebi în chestiuni de ordin spiritual; devine curând conducătoarea unei mişcări de tineret pentru independenţa ţării sale.

Shri Mataji a urmat cursurile de medicină la Universitatea Creştină din Lahore şi după câţiva ani s-a căsătorit cu dl. C.P. Shrivastava (secretar general al organizaţiei maritime a O.N.U. până la sfârşitul lui decembrie 1989).

Mamă a două fiice şi de patru ori bunică, îşi începe adevărata sa misiune în 1970 şi de atunci este complet dedicată răspândirii Sahaja Yoga.

Călătoreşte neîntrerupt pe cinci continente pentru a-şi purta mesajul transformării interioare şi pentru a da realizarea celor care o doresc, fără nici o odihnă:

 

Realizarea Sinelui este dreptul vostru, şi nu poate fi cumpărată.

Shri Mataji Nirmala Devi

 

 

Citește și ”UN HOROSCOP EXCEPŢIONAL” - Shri Mataji Nirmala Devi 

 

   Într-o lume aflată în căutarea de noi soluții pentru problemele umanității, în încercarea de a aprofunda sensul vieții, Shri Mataji Nirmala Devi, apreciată drept „Mesager al păcii” de către Ayatolahul Mehdi Rouhani al comunității musulmane șiite din Europa și drept „Avatar al timpurilor moderne” de către Claes Nobel (nepot al lui Alfred Nobel și președinte al United Earth), propune o cale spre edificarea unei societăți echilibrate și armonioase, în care transformarea și pacea se realizează mai întâi în interiorul fiecărui individ.

 

„Descoperirea lui Shri Mataji aduce o reală speranță umanității.”  Claes Nobel

 

Trebuie să recunoaștem deschis că nu există pace nici înăuntrul ființelor umane, nici în afara lor. Cei săraci și cei bogați sunt deopotrivă nefericiți. Peste tot oamenii caută o ieșire, fără să o gaseasca.

Adevărata soluție nu se află în afara ființelor umane, ci în interiorul acestora.

Vindecarea autentică și de durată a maladiilor prezentului se poate obține numai prin transformarea interioară și colectivă a oamenilor. Acest lucru nu mai constituie o imposibilitate. De fapt, el s-a și petrecut.

Există mai multe mii de persoane care au atins deja această stare. Realitatea transformării interioare - în proporție de masă - a ființelor umane prin intermediul Realizării Sinelui constituie descoperirea cea mai revolutionară a epocii actuale.

Cunoașterea pură a Divinului, care se manifestă în mod direct prin Realizarea Sinelui, va conduce treptat la nașterea unei noi rase de oameni. Acum această cunoaștere nu mai este rezervată doar câtorva privilegiați, așa cum se întampla în trecut, ci este disponibilă tuturor.

Astfel, ultimul salt în evoluția noastră se va realiza în proporție de masă. Întreaga specie umană va putea fi reînnoită și transformată. Legile morale și dreptatea vor fi din nou universal respectate, iar ființele umane vor conviețui în pace, în armonie cu ele însele, cu ceilalți și cu întreaga natură. 

Shri Mataji -”Era Metamodernă” 

 

SAHAJA YOGA

 

Shri Mataji a dezvăluit lumii cunoașterea și practica Sahaja Yoga începând cu anul 1970.

Meditația Sahaja Yoga este bazată pe  experiența Realizării Sinelui , ca urmare a activării în ființa umană a energiei subtile de natură divină numită Kundalini.

Prin metoda inițiată de Shri Mataji, experiența activării lui Kundalini a devenit accesibilă maselor largi. Procesul transmiterii acestei experiențe en masse anunță împlinirea profețiilor Scripturilor tuturor religiilor și tradițiilor despre o epocă a renașterii spirituale.

Realizarea Sinelui reprezintă saltul final în evoluția conștiinței umane, care dobândește o nouă dimensiune - conștiința vibratorie, prin care realitatea și adevărul absolut pot fi percepute la nivelul sistemului nervos central.

Ca rezultat al acestei dezvoltări a conștiinței, evoluția spirituală se produce fără efort, individul redobândește virtuțile moralității, iar instalarea echilibrului - fizic, mental și emoțional - conduce către integrarea ființei și a personalității.

 

Shri Mataji explică faptul că trezirea acestei energii este imperios necesară pentru obținerea păcii la nivel global.

Lumea se află într-o stare de criză care va fi rezolvată doar de către oameni iluminați.

Trezirea lui Kundalini iluminează, iar Sahaja Yoga trezește energia Kundalini în mod spontan.

explică Shri Mataji.

 

De peste 35 de ani, Shri Mataji a călătorit neobosit în întreaga lume, a ținut mii de conferințe publice  în cadrul cărora a dat Realizarea Sinelui în masă, a acordat numeroase interviuri pentru televiziuni și posturi de radio, a fost subiectul altor mii de articole de presă.

Discursul său subliniază importanța serviciului public și a sacrificiului confortului personal, afirmă integrarea tuturor religiilor, care trebuie respectate și ințelese ca expresii ale unei spiritualități comune.

 Viața sa a fost o cruciadă împotriva sectarismului îngust și a rasismului, împotriva violenței și a falșilor maeștri spirituali care iși inșeală și manipulează discipolii. 

A militat și militează deopotrivă pentru pacea mondială, pentru protecția copiilor, a familiei și a valorilor fundamentale.

Milioane de oameni, fără deosebire de rasă, religie, vârstă sau statut social practică astăzi Sahaja Yoga în peste 100 de țări din întreaga lume.

Meditația și tehnicile de echilibrare Sahaja Yoga sunt predate și în cadrul unor programe specializate, în diverse instituții, în spitale, în centre de reabilitare pentru tratarea cazurilor de dependență de alcool și droguri.

 

Tot mai multe cercetări științifice și clinice publicate atestă eficacitatea metodei ca terapie alternativă în tratarea a numeroase afecțiuni.

Sahaja Yoga este predată în mod gratuit.

Cum potențialul conștientizării sinelui este înnăscut în fiecare ființă umană, acesta nu poate deveni scopul vreunei afaceri și nu poate argumenta obținerea de beneficii bănești.

 

Nu putem plăti pentru evoluția noastră spirituală.

menționează Shri Mataji.

 

'ResponsiveMedia' plugin by Geoff Hayward.
Shri Mataji a susținut 6 conferințe publice de Sahaja Yoga în România  în perioada 1990-1996:

 

 - 16 și 17 octombrie 1990 - Sala Palatului, București;

 - 21 iulie 1992 - Sala Polivalentă, București;

 - 7 septembrie 1993 - Sala Polivalentă, București;

 - 2 septembrie 1994 - Sala Polivalentă, București;

 - 1 august 1995 - Sala Polivalentă, București;

 - 9 iulie 1996 - Sala Polivalentă, București.

 

La 2 august 1995, Domnia Sa a fost invitată de Universitatea Ecologică din București să susțină o conferință medicală  cu tema “Medicină și tradiție indiană”, prilej cu care i s-a acordat titlul de Doctor în Știinte Cognitive de către această instituție.

 

Note de biografie:

 

Shri Mataji Nirmala Devi s-a născut la Chindwara, în India, la 21 martie 1923, într-o familie creștină, descendentă a istoricei dinastii Shalivahan.

Tatăl său, Prasad Rao Salve, reputat erudit, cunoscător a 14 limbi, a tradus Coranul în marathi. Apropiat al lui Mahatma Gandhi, după cucerirea independenței a fost primul membru creștin ales al Congresului Uniunii Indiene și membru al Adunării Constituante care a elaborat prima constituție a Indiei libere.

 Mama sa, Cornelia Salve, a fost prima femeie din India distinsă cu o diplomă de onoare în matematică.

 

Copil fiind, Nirmala Salve și-a petrecut vacanțele alături de părinți în ashramul lui Gandhi. Acesta a fost impresionat de înțelepciunea și de maturitatea sa.

Și-a dedicat anii tinereții mișcării de rezistență împotriva ocupației britanice, numarându-se printre liderii mișcărilor studențești.

 În 1942 a fost închisă alături de alți tineri.

 

A urmat studii de medicină și psihologie în Lahore, apoi s-a căsătorit în 1947 cu dl. Chandrika Prasad Srivastava, membru eminent al administrației de stat, ales mai târziu Secretar General al Organizației Maritime Internaționale a Națiunilor Unite (UNIMO), pe o perioadă de 4 mandate (16 ani).

Acesta a fost înnobilat cu titlul de cavaler de către Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit și a deținut funcția de secretar personal în cabinetul Primului Ministru Lal Bahadur Shastri între anii 1964-1966.

 

'ResponsiveMedia' plugin by Geoff Hayward.

 

Recunoaștere internațională:

 

- nominalizată de două ori la Premiul Nobel pentru Pace;
- 1998 – premiul Unity pentru înțelegere internaționala al Fundatiei Unity, India;
- 1997 și 2000 – Congresul SUA îi dedică Proclamații de recunoaștere care sunt incluse în Analele Congresului;
- 1996 – Premiul international La Pleiade al ANCIS, Roma, Italia;
- 1995 – 1997 - recunoscută și întâmpinată cu Declarații de primarii câtorva orașe din Australia (Sydney, Newcastle etc.);
- 1995 – Medalia de Aur pentru pace a ECOFORUM, Bulgaria;
- 1995 – oaspete oficial al guvernului chinez; discurs la a 4-a Conferință Mondială a Femeilor de la Beijing;
- 1995 – titlul de Doctor în Științe Cognitive acordat de Universitatea Ecologică din București;
- 1994 – titlul de Membru onorific al prezidiului Academiei Petrovskaya de Științe și Arte din Sankt Petersburg;
- 1993 – discurs inaugural la Conferința internațională „Medicina și Cunoașterea Sinelui”, Sankt Petersburg;
- 1992 – 2000 – recunoscută și întâmpinată cu Declarații de primarii mai multor orașe din cele două Americi (Los Angeles, British Columbia, Berkeley, Philadelphia, Cincinnati, Yonkers, Brasilia, Vancouver, Ottawa, Toronto etc.);
- 1989-1994 – invitată la ONU pentru 4 ani consecutiv să vorbească despre modalitățile de realizare a păcii mondiale;
- 1989 – Medalia Păcii a Națiunilor Unite;
- 1989 – protocol de colaborare între Life Eternal Trust (Sahaja Yoga) și Ministerul Sănătății din URSS în domeniul cercetării medicale;
- 1986 – declarată personalitatea anului în Italia.

 

Instituții fondate:

 

- 1990 - The International Sahaja Public School (ISPS) în Dharamsala, India;
- 1995 - Academia de Muzică Clasică Indiană și Arte “Shri P. K. Salve Kala Pratishthan”, Vaitarna, India;
- 1996 - Compania internaționala de teatru „Theatre of Eternal Values
- 1996 - Centrul Internațional Sahaja Yoga de Cercetare și Sănătate, New Mumbai- Belapur, India;
- Un centru internațional de cercetare a cancerului, Mumbai, India;
- 2003 - Vishwa Nirmal Prem Ashram - Centru pentru femei nevoiașe și orfani, Greater Noida, Delhi, India;
- 2005 – Fundația Mondială Shri Mataji Nirmala Devi Sahaja Yoga, Cabella Ligure, Italia;
- 2008 - Centrul Internațional Sahaja Yoga de Cercetare și Sănătate, Greater Noida, India.
- 2009 – Școala Internațională Sahaj din Cabella Ligure, Italia.

 

Shri Mataji Nirmala Devi a încetat din viață la 23 februarie 2011 la Genova, Italia, la vârsta de 88 de ani.

 

Citește și "Shri Mataji - O personalitate de excepție”

Related Articles